Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Kiełkowanie nasion - poradnik
Jak kiełkować nasiona

Jak kiełkować nasiona?

Nasiono, jak powszechnie wiadomo, daje początek życia nowej rośliny. Jest nośnikiem jej cech genetycznych, od których zależy wygląd danej rośliny. Aby do tego doszło, w pierwszej kolejności musi dojść do procesu kiełkowania. Z pozoru wydaje się on prosty. Umieszczamy nasionko w podłożu, zapewniamy odpowiednią wilgotność, temperaturę oraz dostęp światła i gotowe! Niebawem naszym oczom ukazuje się młodziutka roślinka.

W tym artykule przedstawiamy Wam ABC kiełkowania nasion.

Istotą samą w sobie jest nasionko, od którego wszystko się zaczyna i równie wiele zależy 😊 Przed przystąpieniem do kiełkowania powinniśmy dobrze przyjrzeć się naszym nasionom. Jeżeli posiadamy nasiona tego samego gatunku powinny być one podobne do siebie. Możemy je obejrzeć pod kątem wielkości, czystości, ewentualnych deformacji, pęknięć czy też pleśni. Generalnie znaczenie nasion w uprawie roślin jest zasadnicze. Przy ocenie jakości nasion uwagę zwraca się na ich czystość, zdolność kiełkowania, dorodność, czyli sposób wykształcenia, zdrowotność i cechy odmianowe. Czystość nasion zmniejsza zachwaszczenie upraw. Odpowiednia zdolność kiełkowania gwarantuje szybkie i równomierne wschody. Z dorodnych nasion wyrastają silne rośliny, które wydadzą obfity plon. Dobra zdrowotność nasion ogranicza występowanie chorób i szkodników. Czystość nasion pod względem cech odmianowych gwarantuje odpowiedni dobór roślin do warunków siedliskowych uprawy. Zatem taka wstępna selekcja to nasz pierwszy krok do prawidłowego procesu kiełkowania 😊

Aby proces kiełkowania nasion w pełni zakończył się sukcesem należy zapewnić im optymalne warunki w tym zakresie. Szalenie ważne jest środowisko kiełkowania, na które składają się: temperatura, wilgotność, rodzaj podłoża, jakość oraz pH wody. Należy pamiętać, że wymienione elementy nie posiadają wartości stałych. Utrzymanie optymalnych warunków na stałym poziomie oraz umiejętność ich kontrolowania to klucz do sukcesu 😊 Nie zdajemy sobie sprawy, iż nawet drobne nieprawidłowości w odniesieniu do każdego z wyżej wymienionych czynników, jak np. zbyt niski poziom wilgotności, czy zbyt wysoka temperatura, przyczynić się mogą do niepowodzenia kiełkowania, jak również rozwoju niebezpiecznych chorób grzybowych. Te z kolei doprowadzają zazwyczaj do całkowitego zniszczenia nasiona w procesie gnicia.

Zwracamy uwagę, że istnieją różne szkoły kiełkowania nasion.

Jedne propagują kiełkowanie na papierowych ręcznikach. Zaletą tej metody jest możliwość dokładnej obserwacji procesu, w tym pojawiającego się kiełka. Wadą natomiast jest przeniesienie młodej, wrażliwej roślinki do podłoża, ponieważ młody korzonek jest niezwykle wrażliwy i kruchy. Ułamanie kiełka spowoduje obumarcie rośliny.

Inną metodą jest kiełkowanie w dedykowanym substracie, np. krążki torfowe Jiffy, tacki uprawowe Eazy Plug, wełna mineralna oraz ziemia Canna Terra Seed-Mix, czy Plagron Seeding & Cutting. Zaletą tej metody jest brak konieczności przenoszenia młodej roślinki a wadą brak możliwości obserwacji pojawiającego się kiełka.

Jeszcze inną metodą jest namaczanie nasion w szklance z wodą. Metoda ta ma przyspieszyć kiełkowanie oraz zwiększyć jego efektywność. Zaletą metody jest możliwość obserwacji procesu, natomiast wadą ryzyko uszkodzenia młodych kiełków jak również rozwój chorób grzybowych. Biorąc pod uwagę możliwe niepowodzenia w kiełkowaniu zalecamy kiełkowanie większej ilości nasion niż planujecie do uprawy. Pozwoli ona wyeliminować „słabe ogniwa” przy prawdopodobnym wykiełkowaniu  pożądanej przez nas liczby nasion.

Poniżej opisujemy ważne czynniki w kiełkowaniu nasion.

Jaka jest odpowiednia temperatura dla kiełkowania nasion?

Z dostępnych źródeł wiadomo, że optymalna temperatura kiełkowania nasion wynosić powinna 20 - 22℃. Zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do zahamowania wzrostu w przypadku nasion, które prawidłowo wykiełkowały i rozwinęły korzeń. Zastosowanie mat grzewczych ustawionych na zbyt wysoką temperaturę doprowadzi z pewnością do zniszczenia nasion. Z kolei za niska temperatura może doprowadzić do rozwoju w nasionach chorób grzybowych.

W naszej ofercie znajdziecie termometry/higrometry (stacje pogody), które pozwolą na kontrolę temperatury i wilgotności, jak również maty grzewcze.

Wilgotność podczas kiełkowania i ukorzeniania nasion.

Prawidłowy poziom wilgotności dla kiełkujących nasion powinien wahać się pomiędzy 70% a 80%. Podłoże musi być wilgotne. Gdy staje się zbyt suche kiełkowanie się nie powiedzie. Obserwujemy początkowo, iż nasionko pękło, pojawił się korzeń ale po jakimś czasie wzrost został zahamowany. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie inkubatorów oraz mini szklarni. W takim przypadku trzeba pamiętać, że młodziutkie roślinki potrzebują również dobrej cyrkulacji powietrza, która przekłada się również na utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. Dlatego jeżeli przykryjemy tacę z nasionami pokrywą, otwory wentylacyjne pokrywy powinny być otwarte. Zapewnimy wówczas odpowiedni poziom cyrkulacji powietrza i wilgotności. Całkowicie zamkniętą mini szklarnię stosujemy, jeśli chcemy ukorzenić klony.

W zakresie kontroli wilgotności znajdziecie: termometry/higrometry. Posiadamy również w sprzedaży tace do kiełkowania, jak również mini szklarnie.

Nawadnianie w trakcie kiełkowania.

Duży wpływ na proces kiełkowania ma woda i zawarte w niej pierwiastki i minerały. Wysoki poziom chloru, fluoru jak również soli występuje w wodzie z kranu. Minerały i sole mogą hamować wzrost młodej, a co za tym idzie wrażliwej roślinki. Jeżeli musimy użyć wody z kranu, napełniony nią zbiornik (np. wiadro) odstawmy na 24 godziny. Pozwoli to na odparowanie szkodliwego chloru. Dla prawidłowego kiełkowania kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest właściwe pH wody. W przypadku kiełkowania w glebie pH wody powinno wynosić 6.5 a w przypadku wełny mineralnej pH wody powinno być niższe, około 5.6-5.8. Używajmy do podlewania czystej wody o wyregulowanym poziomie pH. Dostarczanie czystej wody jest najlepsze dla promowania zdrowego wzrostu korzeni.

W naszej ofercie znajdziecie mierniki pH, pozwalające na kontrolowanie poziomu pH wody oraz regulatory pH wody.

Jakie podłoże do wysiewu?

Kiełkowanie przeprowadzić możemy w różnego rodzaju podłożach, jak na przykład: krążki torfowe Jiffy, tacki do kiełkowania Eazy Plug z substratem do uprawy nasion, wełna mineralna Grodan czy też ziemia firmy Canna oraz Plagron. Powodzenie kiełkowania zależy od głębokości na jaką umieszczamy nasiono w podłożu. Wartość optymalna wynosi 2–3mm (maksymalnie 5mm). Kolejnym istotnym elementem jest wilgotność podłoża, jego napowietrzenia oraz przewodności elektrycznej czyli „EC”. Przewodność ta jest miarą „całkowitego stężenia soli” w podłożu. EC może zmieniać się wraz z temperaturą. Większość analiz pożywek jest przeprowadzana w temperaturze 20℃. Im wyższe jest „całkowite stężenie soli” w podłożu, tym wyższa jest wartość EC. Zbyt wysoka wartość doprowadzić może do obumarcia młodej sadzonki. Należy więc sprawdzać EC swojego substratu. Warto również sprawdzać swój EC metr i przeprowadzić jego kalibrację, jeśli będzie to konieczne.

W sprzedaży oferujemy mierniki EC.

Jakie światło do kiełkowania?

Nasiona preferują zimne, białe światło. W naszej ofercie znajdziecie lampy LED o pełnym spektrum światła lub żarówki MH o barwie zimnej.

Mamy nadzieję, że niniejszy artykuł okazał się dla Was pomocny a nowe, zdrowe roślinki cieszą Wasze oczy 😉

Skontaktuj się z nami:

Telefon: 794 710 170

Email: sklep@growshopjamaica.pl

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl